Nov 11, 2012

DAGING MASAK HITAM

Masa hari raya haji yang lepas, mesti ramai yang dapat banyak daging korban so kat sini nak share resepi masak daging lak.

BAHAN-BAHAN
1 kg daging dipotong ikut suka
15-20 biji cili kering
1 kulit kayu manis
2 ulas bawang merah
4 biji bawang besar
4 biji bawang putih
2 inci halia
7 sudu besar kicap mee
6 sudu besar kicap pekat (manis)
1 sudu rempah masak hitam (kulit kayu manis, jintan manis & bunga lawang ditumbuk halus)

CARA-CARANYA
Bubuh daging yang telah dipotong dalam satu bekas. lepas tu potong bawang besar kepada 4 bahagian, panaskan minyak dan goreng bawang besar td dengan halia, bawang putih dan cili kering sampai wangi kemudian angkat dan terus blender sampai halus. lepas tu masukkan bahan yang telah blender tu dalam bekas yang ada daging tu dan perapkan dalam 2-3 jam. sambil tunggu daging diperap tadi, boleh hiriskan 2 ulas bawang merah. kemudian ketepikan. lepas perap daging tu panaskan minyak tumiskan bawang merah yang telah dihiris tadi dgn 1 kulit kayu manis. bila naik bau masukkan daging tadi dan masak hingga daging empuk. tambahkan sedikit garam dan perasa. dan siap dihidangkan..

No comments: