Kalo rasa nak cuba kelaianan pada sajian untuk keluarga boleh cuba resepi ni..nasi daging ala utara..Nasi ni biasa sedap makan dengan masak dalca dan air asam (tomato + bawang besar + cabai + asam limau)
Bahan-bahan
2 cup beras - basuh dan toskan
200 g daging - dipotong kecil dan bersihkan dan toskan
2 s/b minyak sapi/mentega ataupun minyak jagung
1 cawan susu cair
2 cwn air rebusan daging atau air yg secukupnya utk memasak nasi
2 s/b rempah kurma (kalau ada rempah nasi daging boleh gunakan)
sedikit kulit kayu manis, bunga lawang, ketumbar, cengkih dan pelaga
1 batang serai diketuk
2 s/b kismis (leh bubuh kalo nak)
1 kiub lembu (nak bg lagi sedap)
Bahan-bahan untuk blender
2 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
Hiasan
daun sup/daun bawang
bawang goreng
Cara-cara
- Rebuskan daging sehingga lembut dan toskan...air rebusan jgn dibuang...disimpan utk memasak nasi nanti.
- Panaskan minyak dan tumis bahan yang dikisar halus tadi, masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, pelaga,ketumbar dan cengkih tadi....dan serai ...tumiskan hingga wangi. Kemudian masukkan daging yang direbus tadi bersama-sama dgn air rebusan daging tadi.
- Sukat air secukupnya dan masukkan susu, kacau dan biar mendidih sebentar.
- masukkan sedikit garam dan kiub lembu kemudian masukkan pula beras dan gaul rata.
- Apabila nasi hampir kering...gaul lagi dan masak terus hingga nasi masak sepenuhnya.
- Masukkan kismis, tabur daun sup,daun bawang dan 1/2 bahagian bawang goreng atas nasi dan tutup periuk.
- Tabur
dan hiaskan lagi dengan lebihan daun sup daun bawang dan bawang
goreng semasa menghidang...sedap dimakan dengan air asam
No comments:
Post a Comment